Omgaan met heftige agressie

Omgaan met heftige agressie

In-company
Introductie

Het doel van de training Omgaan met heftige agressie is de deelnemers te leren de-escalerende en mogelijk agressieve situaties snel en adequaat in te schatten. Daarnaast worden vaardigheden en persoonlijke strategieën geleerd die ontwikkelen die helpen om escalatie en persoonlijke schade te voorkomen. De training Omgaan met heftige agressie is een verdieping op de training Omgaan met agressie en dwingend gedrag.

 

Het programma is ontwikkeld voor medewerkers en gerechtsdeurwaarders die te maken hebben met situaties van dreiging, agressief gedrag en escalatie. De training is niet gericht op fysieke vecht- of verdedigingstechnieken, maar richt zich op de mogelijkheden om de eigen positie in te schatten, zich sterker (meer in control) te voelen en te de-escaleren.

Leerdoelen en onderwerpen

Leerdoelen

 • Scherper inzicht krijgen in de verschillende soorten agressie 
 • Leren van technieken om het hoofd koel te houden in heftige situaties
 • Opdoen van vaardigheden in het effectief grenzen stellen aan ongewenst gedrag
 • Leren om gesprekken in een eerder stadium te de-escaleren of te beëindigen
 • Herkennen en kunnen sturen van persoonlijke reactie
 • Bewustwording van eigen houding en gedrag
 • Sterker voelen in heftige en escalerende situaties

 

Onderwerpen

 • Wat is agressie: Waar komt het vandaan en waarom hebben we het
 • Hoe hou je het hoofd koel in heftige situaties.
 • Hoe ga je om met je eigen emoties (angst en woede)
 • Soorten agressie
 • De-escaleren met gebruikmaken van de eigen ‘wapenkast’
 • Methoden om effectief het gedrag van de ander te beïnvloeden,
 • Wat als praten niet werkt
Oefenen met acteur

Bij deze training wordt een acteur ingezet. De medewerkers worden - in een veilige situatie - blootgesteld aan oefeningen waarin agressie aan bod komt. Denk bijvoorbeeld aan heftige en escalerende situaties aan de deur. Zo worden de deelnemers geconfronteerd met de eigen reactie en kunnen ze leren van de manier waarop collega’s reageren. De deelnemers krijgen concrete en constructieve feedback van collega’s, acteur en trainer. De casuïstiek wordt gebaseerd op basis van de ervaringen van deelnemers en collega’s uit het werkveld.

 

Een specifiek onderdeel is de 'spanningscontrole-oefening'. Hierbij wordt gericht getraind op het onder controle krijgen van de eigen stress bij een heftige situatie, zoals een dreigende sfeer, een concreet geuite bedreiging of de dreiging van of daadwerkelijke gijzeling. Deelnemers worden in deze oefening blootgesteld aan een oplopende mate van stress (door de acteur) en kunnen leren hun eigen stressreacties te (her)kennen en onder controle te krijgen.

Planning, PE-punten en kosten

Planning

De training wordt op uw kantoor gegeven in een tijdvak van 4 uur. Hierdoor kan er gezamenlijk worden getraind met realistische situaties voor het kantoor, is er meer inzicht in de manier hoe collega’s werken en kunnen er kantoorafspraken worden gemaakt over omgaan met (heftig) agressief gedrag. Datum en tijden zijn in overleg.

 

PE-punten

Voor de training Omgaan met heftige agressie worden bij de KBvG 4 PE punten aangevraagd. Aqturion draagt zorg voor aanvraag en registratie van de opleidingspunten. Alle deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

 

Kosten

Informeer naar een maatwerkofferte voor uw kantoor.

 

Meer informatie

Uitgebreide informatie en een inschrijfformulier vindt u in de onderstaande informatiebrochure.